13.5.09

Πετραδάκι πετραδάκι;; Μπα... τσιμέντο να γίνει !!

Είναι φορές που η αρχαία ρήση «κρείτον το σιγάν του λαλείν» έρχεται και ξανάρχεται στη σκέψη μου. Διάβαζα π.χ. νωρίτερα «Η αστυνομία αναζητεί τον Π. Φούρλα» και «Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής Π. Φούρλα, έπειτα από καταγγελία για αρχαιοκαπηλία».

Πρόσεξε τώρα να δεις τι και πως έχει από τη σχετική είδηση (η είδηση από το e-tipos.com, οι επισημάνσεις δικές μου):
Με ειδικό σήμα από την Ασφάλεια Λαμίας αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, ως κατηγορούμενος σε υπόθεση παράνομης κατοχής αρχαίων, που βρέθηκαν στην αυλή του σπιτιού του.

Ειδικότερα, αστυνομικοί από την ασφάλεια Λαμίας και αρχαιολόγοι από την ΙΔ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη Λαμία, ύστερα από καταγγελίες πήγαν στο πατρικό σπίτι του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Καπνοχώρι της Υπάτης, όπου στον περίβολο του σπιτιού εντόπισαν, ανάμεσα σε άλλες μεγάλες πέτρες, κάποια λίθινα αντικείμενα τα οποία εντάσσονται στον νόμο περί αρχαιοτήτων. Τα ευρήματα φορτώθηκαν σε αυτοκίνητο και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Εφορίας για να χαρακτηριστούν και να εκτιμηθεί η αξία τους.

Ο κ. Φούρλας, την ώρα της εφόδους από τους αστυνομικούς δεν ήταν στο σπίτι του και έτσι εκδόθηκε σήμα αναζήτησής του από την αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, προκειμένου να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου και να προσαχθεί στην εισαγγελία Λαμίας.

Σύμφωνα με συγγενείς του, που βρίσκονταν στο χωριό, «ο αρχηγός μάζευε κάποιες πέτρες για να φτιάξει μια βρύση, χωρίς να ξέρει τι ήταν και αν είχαν αρχαιολογική αξία. Άλλωστε τις είχε συγκεντρώσει στην αυλή του σπιτιού του και ούτε είχε λάβει κάποιο μέτρο προστασίας τους ή φύλαξης τους».

Οι επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Λαμίας αξιολόγησαν το θόρυβο ως «ιδιαίτερα υπερβολικό». Εκτιμούν ότι πρόκειται για «κάποια λίθινα αντικείμενα, όχι μεγάλης αξίας» και διευκρινίζουν ότι τα επιμέρους στοιχεία θα εκτιμηθούν από την αρμόδια επιτροπή, που θα συντάξει το πόρισμα, το οποίο θα περιληφθεί στη δικογραφία, που θα σχηματιστεί.

Μετά την πρώτη ανάγνωση άρχισα να διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές. Κάποιος σκέφτηκε λοιπόν να καταγγείλει ότι ο κ. Φούρλας (προβεβλημένη προσωπικότητα παρεμπιπτόντως και από αυτές που έταξε τη ζωή του στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος) «αρχαιοκαπηλεύει». Είδε -λέει- ο καταγγέλων πέτρες μαζεμένες στην αυλή του σπιτιού του και κάποιες του φάνηκαν «γνωστές». Και έσπευσε...

Σίγουρα το ευφήμου μνείας παρελθόν του κ. Φούρλα δεν τον απαλλάσει εκ προοιμίου από πιθανό έλεγχο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, από την άλλη όμως λίγη προσοχή δεν βλάπτει. Και δεν πιστεύω να πιστέψατε ότι τον άγνωστο καταγγέλοντα τον έπιασε ο πόνος για τα αρχαία, μάλλον η βρύση θα του χάλαγε τη μόστρα ή θα του κοβε τη θέα...

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχαιολόγοι πήραν τα λιθάρια, θα τα μελετήσουν και θα αποφασίσουν, αν είναι αρχαία ας φτιάξουν δικογραφία και ας αποδώσουν την ποινή τα δικαστήρια, αν μάλιστα βρουν και δόλο ας είναι αυστηροί και άτεγκτοι. Αν όμως προκύψει ότι το όλο θέμα είναι «φούσκα» και ότι ο κ. Φούρλας ουδεμία ευθύνη φέρει, θα δούμε την αντίστροφη δημοσίευση;; Θα διαβάσουμε «Η δικαιοσύνη απαλλάσει τον Π. Φούρλα» και «το δικαστήριο απάλλαξε τον πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής Π. Φούρλα από τις καταγγελίες για αρχαιοκαπηλία»;;;

Αν...
Θα;;;;
Μπααααα....

Ηθικό δίδαγμα: σε τούτη τη χώρα που γεννηθήκατε και ζείτε, αν αποφασίσετε να φτιάξετε κάτι ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΑ ΛΙΘΑΡΙΑ !! Κινδυνεύετε !! Μα κάποιου δεν θα του αρέσει, όλο και κάποιος αρχαίος πρόγονος θα είχε περάσει από το μέρος, που ξέρεις μπορεί εκείνη η πέτρα που ξεχώσατε φυτεύοντας την πορτοκαλιά κάτι να θυμίζει... μωρέ τσιμέντο και πάλι τσιμέντο... κι αν κάνω λάθος κάπου διορθώστε με...