30.3.09

Στο επόμενο τόνο σκουπιδιών , η Ώρα της Γης θα είναι ...Ελληνική!!


Τελικά σε όλα είμαστε πρώτοι. Διαβάζω στα ρεπορτάζ: «Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην παγκόσμια οικολογική δράση που ακούει στο όνομα "Η ώρα της γης". Περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά έσβησαν για μια ώρα τα φώτα αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες διαθέτουν οικολογική συνείδηση», που επιμελώς κρύβουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, συμπληρώνω...

Δεν είμαστε τυχαία ο λαός που έχει ως λαϊκό ρητό το «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη...». Δείτε, η "Ώρα της Γης" ήταν μια αξιόλογη πρωτοβουλία, αλλά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία κίνηση βιτρίνας, μία κίνηση για το «φαίνεσθαι», άντε, για να μη γίνομαι μόνο γκρινιάρης, μια προσπάθεια ευρύτερης οικολογικής ευαισθητοποίησης, τίποτα περισσότερο.

Κι εμείς;; Εμείς, πετύχαμε να την μετατρέψουμε στο απόλυτο event!! Σύσσωμο το έθνος ανεβοκατέβαζε διακόπτες, μέτραγε εταιρείες και δήμους που οικειοθελώς θα έσβηναν πινακίδες και φώτα, απαριθμούσε blogs, portals etc. που μετέφεραν το «μήνυμα», περιμέναμε τον διπλανό μας να αρχίσει να το κουβεντιάζει για να βγούμε να καυχηθούμε ότι εμείς ήδη έχουμε δηλώσει συμμετοχή... Εμείς !! Πρώτοι !!!

Και πέρασε η «Ώρα της Γης», βάλαμε και τα ρολόγια μας εκείνο το βράδυ μια ώρα μπροστά (ήτοι μια ώρα λιγότερο ύπνο) και ξαναγυρίσαμε στα καθιερωμένα: Κυριακή πρωί, ανάψαμε ένα δυό φώτα παραπάνω («δεν έχει ξημερώσει ακόμα» είπαμε στον εαυτό μας) και μετά τα αφήσαμε όλα αναμένα («δυό λεπτά μόνο πετάχτηκα») πήραμε το ΙΧ και πήγαμε να πάρουμε εφημερίδες, πολλές εφημερίδες (που να περπατάς τώρα, άσε που μετά θα έχεις και να κουβαλήσεις τόσα κιλά...)

Έτσι είναι ο Έλλην... Επί μία ώρα «κάναμε το καθήκον μας», δείξαμε πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε, και πόσο πονάμε για το μέλλον και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως, τραγουδήσαμε επαναστατικά, ανάψαμε κεράκια, δείξαμε στους ηγέτες μας (που φυσικά συμμετείχαν...) τη σφοδρή επιθυμία μας να σώσουμε τον κόσμο.

Και τώρα;; Ε, για τις υπόλοιπες 8759 ώρες του χρόνου, δεν πειράζει αν:
  • aφήνουμε τα φώτα ανοιχτά, τις τηλεοράσεις και λοιπές συσκευές στο stand by, την θέρμανση στους 25 βαθμούς και το air-condition στους 15 (φανελάκι το χειμώνα και ζακέτα το καλοκαίρι),
  • κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητο και το μηχανάκι παντού, ακόμα και μέχρι το περίπτερο στην πλατεία, 200 μέτρα παρακάτω,
  • διώχνουμε τις ανεμογεννήτριες από την περιοχή μας, γιατί μας χαλάνε τη θέα,
  • δημιουργούμε βουνά με τα σκουπίδια μας,
  • δεν ανακυκλώνουμε,
  • μολύνουμε θάλασσες και ποτάμια,
  • καίμε ότι δέντρο έχει απομείνει όρθιο για να κτίσουμε βιλίτσες, μαιζονέτες και εξοχικά,
  • αποψιλώνουμε για να κτίσουμε κοινωφελή ιδρύματα, παρκινγκ και resort...

Εμείς μια φορά το καθήκον μας το κάναμε. Και του χρόνου θα το ξανακάνουμε, τι κέρατο, μια ώρα είναι αυτή θα περάσει...

Συμφωνώ με τους λίγους (δυστυχώς !!) νοήμονες, θα ήταν λάθος να γίνει η οικολογική δραστηριότητα «επέτειος» και επικοινωνιακό παιχνίδι, το περιβάλλον μας χρειάζεται κάθε μέρα και κάθε ώρα, όμως πολύ φοβάμαι ότι «το χάσαμε το κορμί πατριώτες», «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει»... Πολύ φοβάμαι... Γι' αυτό ανάψαμε τα κεριά, για να είμαστε σίγουροι, έτσι κι αλλιώς κεριά ανάβουμε και στη χαρά και στη λύπη, και στο γάμο και στην κηδεία...Καληνύχτα σας !!!

υ.γ. Σήμερα περίμενα να ακούσω στο ραδιόφωνο τον λαλίστατο διευθυντή του ΣΚΑΙ κ. Πορτοσάλτε και το σχόλιο του για τα διαμοιφθέντα του Σαββάτου. Υπολόγιζα ότι θα ακούσω και τους υπολοίπους τηλεαστέρες που έδιναν «ρέστα» πριν το event. Δεν άκουσα τίποτα από κανέναν. Ίσως δεν ήμουν συνεπής ακροατής... Ας είναι... θα βάλω αύριο το ραδιόφωνο από το πρωί... κάποιον θα πετύχω... τουλάχιστον τον κ. Άρη που έχει αποδείξει ότι σε μερικά θέματα είναι ο συμεπέστερος ημών και αλλήλων... Και πάλι καληνύχτα σας !!