5.2.09

Και κάτι ευχάριστο: η Ελλάδα προεδρεύει το 2009 στον ΟΑΣΕ...Το «γνωστό-άγνωστο» ακρωνύμιο ΟΑΣΕ «εκπροσωπεί» τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την προεδρία του οποίου ανέλαβε η χώρα μας για το 2009 (είπαμε να λέμε και κανένα καλό, όχι μόνο γκρίνιες!!!).

Ο ΟΑΣΕ είναι το μοναδικό περιφερειακό φόρουμ που ενσωματώνει τον ευρύτερο ευρωατλαντικό χώρο και την ευρωασιατική περιοχή και το μεγαλύτερο διεθνώς που είναι επικεντρωμένο στην ασφάλεια και τη συνεργασία κρατών (αν δεν κάνω λάθος αριθμεί πάνω από 56 χώρες μέλη...)

Οι θεσμοί του ΟΑΣΕ περιλαμβάνουν όργανα διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων, καθώς και επιχειρησιακά όργανα. Ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τον ΟΑΣΕ, από τον έλεγχο τον εξοπλισμών και τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την ελευθερία του Τύπου.

Η ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, το δεύτερο γεγονός διεθνούς βεληνεκούς μετά και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σαφώς προσφέρει δυνατότητες για τη αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές πεδίο, καθώς δεν λείπουν οι ευκαιρίες για την άσκηση υπεύθυνου και ουσιαστικού έργου διεθνώς, ακόμα και δίπλα στα σύνορα μας (Κόσοβο, Σκόπια, Μαύρη Θάλασσα κ.λπ.)

υ.γ. τα «νέα» της Ελληνικής Προεδρίας δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στον ΟΑΣΕ, στην επίσημη σελίδα του Οργανισμού αλλά και στην επίσημη σελίδα της υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη.