16.1.09

Τα οικονομικά της παιδείας ...αλλού!!

Η είδηση όπως την αλίευσα από την ηλεκτρονική έκδοσης της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.
ΗΠΑ: Αυστηρότεροι φορολογικοί έλεγχοι στα πανεπιστήμια

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια σχεδιάζει η φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS), η οποία σκοπεύει να επικεντρωθεί στα κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται για ακαδημαϊκές έρευνες, ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ανώτατος αξιωματούχος της IRS, σύμφωνα με την Herald Tribune

Με τη διεύρυνση των ελέγχων, οι σχολές θα αναγκαστούν να δημοσιοποιούν με μεγαλύτερη διαφάνεια τα στοιχεία των εσωτερικών οικονομικών τους συναλλαγών, καθώς μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο για την IRS να διαπιστώσει εάν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα χρησιμοποιούν το καθεστώς των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στο οποίο εντάσσονται για να φοροδιαφεύγουν.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο, έχει «πέσει στο τραπέζι», αναφέρει σε σύντομη συνέντευξή της η Λόις Λέρνερ, διευθύντρια του τμήματος εξαιρούμενων επιχειρήσεων της IRS.

Επίσης, η IRS διεξάγει έρευνες για το εάν αποδίδονται οι φόροι έναντι των εσόδων των μεγάλων κληροδοτημάτων, τα οποία διαχειρίζονται τα κολέγια και τα πανεπιστήμια. Τα τελευταία χρόνια, πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν προβεί σε επενδύσεις σε hedge fund και σε χρηματοδοτήσεις χρέους, γεγονός που εφιστά την προσοχή της IRS για το κατά πόσο έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι επί των εσόδων από επενδύσεις σε hedge fund ή άλλα επενδυτικά προϊόντα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Θα μου πείτε τώρα, τι τα θες και τα σκαλίζεις, λέξεις όπως «ερευνητικά κονδύλια», «κληροδοτήματα», «διαφάνεια» είναι λέξεις φωτιά για τα ελληνικά ΑΕΙ (...και τα ΤΕΙ, και τα ΤΕΙ, ξέρω, ξέρω, εξομοίωση στα επαγγελματικά δικαιώματα...)

Τι να πρωτοθυμηθώ;; Να θυμηθώ εκείνον τον κ. πρύτανη που μετέτρεπε τα χρήματα του Παντείου Πανεπιστημίου σε τουαλέτες και άλλα «χρειώδη» πολυτελείας, τα εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου που ...λείπουν (έτσι απλά, πήγαν μια βόλτα απέναντι στην έκθεση και θα γυρίσουν...) από τις δεξαμενές του ΑΠΘ, να θυμηθώ το ότι πληρώνω και εγώ και εσείς φόρους και κόντρα φόρους για να κάνουν την προίκα τους κάθε χειμώνα χάριν του ασύλου και της ατιμωρησίας οι διάφοροι «αντιεξουσιαστές», να θυμηθώ το γραφείο εκείνο στην ΑΣΟΕΕ που τελεί χρόνια και χρόνια υπό κατάληψη χωρίς κανείς να ενοχλείται, να θυμηθώ μια αντίστοιχη κατάληψη σε ένα ολόκληρο κτίριο στο ΑΠΘ, να θυμηθώ τις «δημοκρατικές» καταστροφές και τους βανδαλισμούς σε βάρος της γνώσης και της επιστήμης... ΝΑ θυμηθώ;;

Όχι, δεν θέλω να θυμάμαι !! Και βέβαια δεν θέλω να πληρώνω πιά κερατιάτικα !! Να θυμίσω απλά ότι τα Πανεπιστήμια μας έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικούν διαρκώς περισσότερους πόρους για τη λειτουργία τους (και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα !!) αλλά εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις, με πρότιστη τον σεβασμό και την προστασία της περιουσίας τους (υλικής και άυλης) που τελικά είναι περιουσία μας !!!

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι όχι στην πληρωμή φόρων για όσα Πανεπιστήμια αρνούνται να σεβαστούν τον κόπο και τον ιδρώτα μου και να δημιουργήσουν σύγχρονες δομές και υποδομές που θα προστατεύουν και θα προάγουν τη γνώση, την ελεύθερη άποψη και την πρόοδο αντί για την αναρχία, την ατιμωρησία, τον φασισμό, τη μονομέρεια του μοναδικού ορθού λόγου...