26.12.08

«Ξαφνικά γεμίσαμε τόσους επαναστάτες... Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν θλιβερό...»

Έγραφα το πρωί στις 11 του Δεκέμβρη, μπουχτισμένος από τα διάφορα επαναστατικά τσιτάτα που είχαν γεμίσει τον αέρα το προηγούμενο βράδυ: «Ξαφνικά γεμίσαμε τόσους επαναστάτες... Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν θλιβερό...», ήταν μια σκέψη δανεισμένη από έναν καλό φίλο και μια αντίδραση στην ακατάσχετη μπουρδολογία πολιτικών της αριστεράς κυρίως γύρω από τα γεγονότα των ημερών, το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από όπλο αστυνομικού και τους βανδαλισμούς του κέντρου της Αθήνας και πολλών άλλων πόλεων από ένα τσούρμο καταστροφέων που κρύφτηκαν μέσα και πίσω από παιδιά τα οποία ανεύθυνοι πολιτικοί «κατέβασαν» στο δρόμο ως προκάλυμμα. Δείτε τι απεκόμισα:
Χάρης(ευρισκόμενος στο Σαν Φρανσίσκο, στην Αμερική): «Άσε Γιάννη μου. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω σε όσους με ρωτάνε εδώ. Πρέπει να εξηγήσω. Κι η εξήγηση είναι πολύ άσχημη. Αναρωτιέμαι που είναι ο πάτος.»Θωμάς (επισπεύδων): «Eisai pio katw apo ton pato apla den to katalavenete giati to psaxnete se lathos logous» (διατηρώ το πρωτότυπο σχόλιο...)
Απαντώ και στους δύο:
«Χάρη, εγώ θα τους εξηγούσα ότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό για να ξυπνήσει η πλειοψηφία και να αποφασίσει ότι η διαμόρφωση του μέλλοντος μας δεν μπορεί να γίνει με τους παρωχημένους όρους πολιτικής που η -ήδη ξεπεσμένη και ξεπερασμένη- γενιά του Πολυτεχνείου προσπαθεί να επιβάλλει...»
«Θωμά, δεν το ψάχνουμε σε λάθος λόγους, απλά είναι δύσκολο μερικές φορές να εξηγήσεις σε κάποιον μη Έλληνα ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα μειοψηφιών και ακτιβιστικών γκρουπούσκουλων γιατί οι πολίτες της εντρυφούν στον ευδαιμονισμό και δεν ασχολούνται...»
Εδώ αρχίζει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα από την Μυρτώ και τον Μιχάλη.
Μυρτώ: «Θα πάρω ένα αυτόματο τ ώ ρ α !» (άσχετο με το θέμα, απάντηση μάλλον σε άλλο σχόλιο μου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αυτόματο όπλο...)
Μιχάλης: «mpla mpla mpla mpla για αυτό μόνο είστε όλοι καλοί για αυτό από το 74 και μετά βουλιάζετε στο βόθρο ολοένα κια πιο πολύ. Σταματείστε την άθλια πολιτική του δικομματισμού αν θέλετε η Ελλάδα να πάει ψηλά ξανά. Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία δεν υπάρχει πια, την έφαγε το συμφέρον των αργόσχολων φαγάνων. Λάθος που έκαψαν τα μαγαζιά του κόσμου, μόνο τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, τα κόμματα και τη βουλή έπρεπε να κάψουν»
Μυρτώ: «Μιχάλη μου ξεκόλα από το παρελθόν...
Ποιο '74;;;
Ελπίζω να μη νομίζεις ότι αυτή η «εξέγερση» των καθυστερημένων έχει σχέση με το πολυτεχνείο...
Στο πολυτεχνείο... οι φοιτητές είχαν ιδανικά... και είχαν απέναντι τους χούντα...
εδώ ο κόσμος έχει πρόθεση για πλιάτσικο... και χαβαλέ...
άστο λοιπόν, μην το κουράζεις...
μπροστά ήμουν... όλα αυτά είναι ένα μάτσο μαλακισμένα που πρέπει να φάνε πολύ ξύλο...
αλλά έχω την ελπίδα ότι θα βάλουν μυαλό αργότερα... όταν κάτι άλλα τέτοια μαλακισμένα θα καίνε τη δική τους πια περιουσία...
και μην ακούω για αστυνομικά τμήματα και υπουργεία... και σχολές... και μπλα μπλα... να μην κάψουν τ ί π ο τ α έπρεπε...
γιατί εμείς πάλι θα τα πληρώσουμε... εξυπνάκια...
ποιός ;;;
ο γείτονας;;;;
εμείς θα γονατίσουμε από τη φορολογία...
αυτό που καταφέρατε είναι ότι κατάφερε και ο Εφραίμ και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η χούντα...
και όλοι όσοι βρίζετε... ακόμα κι εκείνος ο αστυνομικός...
καταφέρατε να ανοίξετε μία ακόμα πληγή στην Ελλάδα μας».
Καταπέλτης η Μυρτώ, δε συμφωνείτε;; Απαντώ κι εγώ πλέον στον Μιχάλη: «Μιχάλη, όταν μιλάω για παρωχημένους όρους πολιτικής αυτό εννοώ, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με τις λογικές μιας βολεμένης γενιάς τριάντα πέντε χρόνων πριν... δεν έπρεπε να κάψουν τίποτα, οι τράπεζες, η αστυνομία, η βουλή είναι θεσμοί που πρέπει να προστατεύονται, κοινωνία ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ δεν νοείται. Απλά πρέπει να ελέγχονται από ενεργούς πολίτες καθημερινά, μέσα στη λογική της δημοκρατίας...», και προσθέτω «κατά τα λοιπά η άποψη της Μυρτώς τα λέει όλα...»
Επανέρχεται ο Μιχάλης: «Συμφωνώ μαζί σας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και δεν ξέρω αν είναι το αποκορύφωμα αυτό. Για να γίνει μια νέα αρχή πρέπει να αλλάξει κάτι ριζικά όχι με το κάψιμο και το πλιάτσικο αλλά σίγουρα όχι με απεργίες και διαδηλώσεις γιατί όπως φαίνεται δεν πιάνουν τόπο. Τολμήστε να ψηφίσετε αλλαγή, δεν ξέρω ποιός μπορεί να φέρει την αλλαγή. Εγώ είμαι από την Κύπρο, εδώ δεν λέω ότι όλα είνα μέλι γάλα αλλά ο κόσμος σκέφτεται και ενεργεί πολύ διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα. Ίσως επειδή μας απορροφά το Κυπριακό πρόβλημα, δεν ξέρω. Στην Ελλάδα πρέπει κάτι να αλλάξει, η διαφθορά, η γρεφειοκρατία, ο δικομματισμός ή μάλλον να αρχίσουν όλοι να σκέφτονται για το γενικότερο καλό και όχι ο καθένας ότι τον βολεύει...»
Για να κλείσει τη συζήτηση η Μυρτώ: «Μακάρι να είναι τόσο απλά τα πράγματα Mike μου... θα σου παραθέσω ένα απόσπασμα που είχα διαβάσει κάπου, ένας Τούρκος αρχηγός μίλαγε στο λαό του, «προσοχή... γιατί η Τουρκία είναι ένας λαός από πρόβατα που διοικείται από λύκους, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κράτος από λύκους που διοικείται από πρόβατα»... σε αυτό συμφωνώ απόλυτα, τι ο Τσίπρας να διοικήσει, τι κομμουνισμός να ανέβει, τι χούντα, τι ΠΑΣΟΚ, τι Νέα Δημοκρατία, ο Ελληνάρας την πονηριά θα την κάνει... θα αναλώσει όλη τη φαιά ουσία ώστε να αυτοκαταστραφεί... γιατί αυτό εν τέλει συμβαίνει... οι Έλληνες είναι αυτοκαταστροφικοί...»