16.10.08

"Βελτιωμένο «πακέτο»" = πλήρωσε μ@λ@κ@ έλληνα τους κηφήνες....

Διάβαζα νωρίτερα τα νέα στο site του Ελεύθερου Τύπου. Και μου 'σκασε το νέο...
Βελτιωμένο «πακέτο»

Κατά 132 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του κόστους του σχεδίου για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής με το βελτιωμένο «πακέτο» παροχών που παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Ώπα ρε παιδιά», αναφώνησα, «γιατί πρέπει να πληρώσω (ο μαλάκας...) διπλά και τρίδιπλα τον Πατέστο και το κηφηναριό του;;;».

Μετά σκέφτηκα πάλι, «ας είναι, τελευταία φορά, μετά ξεμπερδεύουμε, μια και καλή...»

Έκατσα (άγνωσται αι βουλαί του ατόμου...) και διάβασα και το υπόλοιπο δημοσίευμα, έτσι για να βεβαιωθώ ότι δεν είμαι τόσο μαλάκας...

«...Ο υπουργός επανέλαβε ότι στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής δίνεται ειδική μέριμνα για όλους τους εργαζομένους και είναι ένα ολοκληρωμένο «πακέτο», το κόστος του οποίου φτάνει το 1,16 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το έλλειμμα της Ολυμπιακής για τρία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι πέραν αυτού ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πρόκειται να πληρώσει άλλα χρήματα για μια ζημιογόνο εταιρεία.

Το «πακέτο» των μέτρων περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τους επιμέρους εργαζομένους, όπως αυτές συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις επαφές του υπουργείου με τα σωματεία ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών, των πιλότων και των συμβασιούχων του εθνικού αερομεταφορέα.

Ειδικότερα, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης, αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

Για τους 4.593 τακτικούς υπαλλήλους, τους παρέχεται η δυνατότητα μετάταξής τους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με αντίστοιχες τακτικές αποδοχές ανά ειδικότητα, ενώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών προβλέπεται μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, για όλους τους εργαζομένους προβλέπεται ενίσχυση και συγκεκριμένα για όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1-1-1993, η ενίσχυση αφορά την προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

Όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν σχετική αίτηση.

Ειδικά για τους Ιπτάμενους Συνοδούς-Φροντιστές, που πλήρωναν κατά 23% μεγαλύτερες εισφορές, προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στα ασφαλιστικά τους ημερομίσθια και επιπλέον προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

Για το επίδομα κοινωνικής μετάβασης το σχέδιο προβλέπει ότι, αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή, κάθε εργαζόμενος που δεν επιλέγει να μεταφερθεί στο Δημόσιο, ούτε να συνταξιοδοτηθεί, δικαιούται ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών και έως την εύρεση νέας εργασίας.

Για τους πιλότους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από ένα έως έξι χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε η σύνταξη -μαζί με το βοήθημα- να φτάνει το 75% των τακτικών τους αποδοχών.

Ακόμη, επιπλέον Επίδομα Κοινωνικής Μετάβασης πέραν του ενός έτους, στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο 1ο εξάμηνο του δεύτερου έτους έως 76% στο τέταρτο έτος, προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας.

Τέλος, για τους εποχικούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο αντί για έξι μήνες και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ο κ Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

- Συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτούνται επιχειρήσεις με 25 ευρώ την ημέρα για τα δύο πρώτα χρόνια και με 28 για τον τρίτο χρόνο, για την πρόσληψη υπαλλήλων από την Ολυμπιακή.
- Δυνατότητα επιχορήγησης των ίδιων των εργαζομένων για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης. Για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία μπορεί να δοθεί επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ.
Μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ δύο εποχικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, σε εννέα χρόνια το κράτος θα έχει αποσβέσει το κόστος αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, ενώ θα μείνει στο Δημόσιο το ποσό που θα πάρει από την πώληση των τριών εταιρειών.

Ο κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει το «πακέτο» των νέων μέτρων την Παρασκευή στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια, ενώ την 1η Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επενδυτών για την πώληση της Ολυμπιακής.»

Λοιπόν το αποφάσισα... Είμαστε μαλάκες... Όλοι... Όλα αυτά τα χρόνια...
Ένας εσμός από κηφήνες μας ρουφάει το αίμα, μέρα μέρα. «Για το καλό μας», αναφωνούσαν οι πρώην κυβερνήτες μας (πλήν του τωρινού υπουργού, άρα και του πρωθυπουργού που τον εμπιστεύτηκε).

«Ποιό καλό μας, γελοία ποταπά ανθρωπάκια, που το μόνο που ξέρατε ήταν να βολεύετε την εκλογική σας πελατεία εις βάρος μας;;;» , σκέφτηκα. Μετά ήρθε στο μυαλό μου το όραμα της εθνικής συμφιλίωσης... Εντάξει, αν με λέγαν Καρχιμάκη θα αρνούμουν τον συμβιβασμό των αμαρτημάτων (=τα δικά μας παραγράφηκαν, τα δικά σας τώρα !!), ευτυχώς ο θεός δεν με έκανε τόσο γλειώδη...

Μετά ξανασκέφτηκα (άτιμο χούι η σκέψη, μικρός «έπαθα μόρφωση» που θα έλεγε και ο Λαζόπουλος...) «τρία χρονάκια μόνο και μετά ξεμπερδεύω...». Να σας πω δεν ξέρω... Μου μοιάζει ταρζανιά... Διοικώ ομάδες και επιχειρήσεις εδώ και δέκα χρόνια, διαπραγματεύομαι άλλα τόσα πριν. Όταν ξεκίνησα, ο πατέρας μου ήταν ξεκάθαρος, «οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται γιέ μου, κόβονται» μου είπε. Τώρα τι να του πω;; Ότι αμα ζορίζεσαι και ζορίζεται και ο Αλογοσκούφης και οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, τότε αγοράζονται;;

Δεν ξέρω... Προβληματίζομαι... Το χειρότερο: ξέρω ότι όλα αυτά που δίνει τώρα ο Χατζηδάκης δεν θα τα πάρουμε πίσω ποτέ... Απο τη μιά «ας είναι» λες, από την άλλη σιχτιρίζεις, «αυτοί οι π...στηδες δεν ήταν που μας ταλαιπωρούσαν τόσα χρόνια για ψύλλου πήδημα, ώρα να τους πηδήξουμε εμείς οι ...ψύλλοι» σκέφτεσαι... Να σας πω, τι είναι τρία χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα... Ναι αλλά θα βλέπω τον Πατέστο φάτσα κάρτα στα κανάλια και θα νιώθω μέσα μου (και βαθιά και ρηχά !!!) ότι με έπιασε μαλάκα... Δε γουστάρω !!!

Κωστή Χατζηδάκη, κρίνεσαι όχι από το πόσα λιγότερα θα «χώσεις» στους κηφήνες, αλλά από το πόσα θα φέρεις πίσω !!! Σε τελική ανάλυση, αν ήταν να τους πληρώσουμε για να μας απαλλάξουν από το κηφηναριό τους, αυτό μπορούσε να το κάνει και ο Μισέλ (...ο ξάδερφος ντε !!!), δε χρειαζόσουν εσύ... Εσύ -ως μαχητικότερος και σοβαρότερος- ανέλαβες να προστατέψεις τα συμφέροντα μας, τον πλούτο μας, να πετάξεις έξω από την πόρτα όσους μας «δαγκώνουν», να κρατήσεις αυτούς που μας προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες.

Κωστή, μη χάνεις το στόχο, μην αποκλίνεις. Όσο είσαι αυτός που ξέραμε, πάει καλά, δίνουμε τη μάχη μαζί σου, είμαστε δίπλα σου, θα μας έχεις στο πλευρό σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα γίνεις ένας από τους «Μαντέληδες και τους Πατέτσους...» που θα έλεγε και ο μπαρμπα Μήτσος στο χωριό... Πρόσεξε !!!