16.9.08

Ιδιαίτερες γεύσεις από την πατρώα γη, την ορεινή Φθιώτιδα...

Μπαμπανέτσα εστί μια παραδοσιακή ρουμελιώτικη γεύση: μια πίτα χωρίς φύλλο που συνδυάζει τραχανά ή καλαμποκάλευρο, λαχανικά και φέτα. Πράγματα δηλαδή που δεν έλειπαν ποτέ από κανένα σπίτι, όσο φτωχό κι αν ήταν...

Εγώ τη γνώρισα από τα χεράκια της γιαγιάς μου της Βασιλικής, στο όμορφο ημιορεινό χωριό Καμπιά Σπερχειάδας, αργότερα -όταν η γιαγιά μας χαιρέτισε όλους- τη σκυτάλη πήραν οι νεώτερες η κόρη και οι νύφες...

Φαγητό εύκολο, γρήγορο και εξόχως θρεπτικό, η μπαμπανέτσα της γιαγιάς Βασιλικής θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη γεύση, αν όχι στο στόμα μου πλέον, τουλάχιστον στις αναμνήσεις μου. Ίσως να «φταίει» ο χτιστός φούρνος με τα ξύλα στην αυλή...

Απόψε λοιπόν, θα κρατήσω τη μουσική για μένα, σε σας θα δώσω γεύσεις. Θα σας δώσω τη συνταγή της μπαμπανέτσας σε δύο εναλλακτικές εκδοχές, η μία τραχανόπιτα με κολοκύθι και φέτα και άλλη -η Λαμιώτικη- καλαμποκόπιτα με χόρτα.

Πάμε την πρώτη, τη μπαμπανέτσα - τραχανόπιτα με κολοκύθι και φέτα.

Χρειάζεσαι:
1 πακέτο ξινό τραχανά (αν υπάρχει σπιτικός ακόμα καλύτερα !!)
2 κολοκύθια κίτρινα
1/2 κιλό φέτα σκληρή (μπορείς να βάλεις και παραπάνω αρκει να μην πήξει το μίγμα)
πιπέρι μαύρο !! (yes, madam !!)
λίγο λάδι

Ξύνεις τα κολοκύθια, μην τα στραγγίσεις, χρειάζεσαι το ζουμί τους. Ρίχνεις το ξύσμα από τα κολοκύθια, τη φέτα τριμμένη και τον τραχανά σε ένα μπωλ και τα ανακατεύεις. Να προσέξεις το μείγμα να είναι σχετικά νωπό, να έχει ζουμί να πιει ο τραχανάς. Ρίχνεις λίγο πιπέρι και λάδι (όχι αλάτι!) στο μείγμα και το απλώνεις σε ένα λαδωμένο ταψί. Το βάζεις στον φούρνο και ψήνεις στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδοκιτρινίσει...

Απλό και γρήγορο φαι... Τιμήστε το όπου το βρείτε παρέα με ένα δύο παγωμένα τσιπουράκια και καλή όρεξη !!!

Ας δούμε τώρα και την άλλη μπαμπανέτσα, τη λαμιώτικη.

Εδώ ο τραχανάς γίνετια καλαμποκάλευρο και το κολοκύθι χόρτα, η δε φέτα φέτα !!! Η μπαμπανέτσα αυτή -αλλιώς ρουμελιώτικη καλαμποκόπιτα δίχως φύλλο- νοστιμίζει ιδιαίτερα αν τα χόρτα είναι διάφορα, σπανάκι λίγο παραπάνω και από κει και πέρα σέσκουλα, παπαρούνες, καυκαλίθρες, μυρώνια. Συμπληρώνεις ένα-δύο πράσα, δύο μέτρια ξερά κρεμμύδια, άνηθο και δυόσμο και ...φτάσαμε !!

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη συνταγή αυτή:
Υλικά:
χόρτα άγρια (είπαμε παραπάνω τι και πως): 1 ½ κιλό
φέτα σκληρή: ½ κιλό
λάδι: 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού
καλαμποκάλευρο: 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού
πιπέρι (άμα έχεις φρεσκοτριμμένο κάνατε την τύχη σας)
ελάχιστο αλάτι (ούτε μία κουταλιά της σούπας κοφτή)

Ψιλοκόβεις όλα τα χόρτα με το μαχαίρι τους, τα αλατίζεις ελαφρά και τα τρίβεις με τα χέρια σου, καλά καλά, να φύγουν τα υγρά τους.
Τρίβεις τη φέτα σε κομματάκια και τη ρίχνεις μέσα στα χόρτα μαζί με το πιπέρι. Αλείφεις με λάδι το ταψί και κάνεις χώρια ένα σφιχτό χυλό με δυόμιση ποτήρια καλαμποκάλευρο, ένα ποτήρι λάδι, λίγο αλάτι και νερό.
Απλώνεις τον χυλό στο ταψί και «σηκώνεις» με τα δάχτυλα γύρω γύρω τη ζύμη τόσο ώστε να μην ακουμπάνε τα χόρτα στο ταψί. Προσθέτεις τα χόρτα, τα πατάς και ρίχνεις το μισό ποτήρι λάδι. Κοσκινίζεις πάνω από τα χόρτα το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο ίσα ίσα να μη φαίνονται.
Με λίγο νερό και το υπόλοιπο λάδι ραντίζεις το αλεύρι ώστε να βραχεί καλά. Ψήνεις για 60’ στους 200-220 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει... Και εδώ το τσιπουράκι επιβάλλεται...

Απολαύστε τα, καλή όρεξη και στην υγειά μας !!!