26.9.08

Έλληνες πρώτοι στ' άρματα, στα γρόσσια και στα γράμματα...

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ημέρα αφιερωμένη στην πολυγλωσσία. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν έλαβα και σας δημοσιεύω την παρακάτω είδηση που επιβεβαιώνει μια ακόαμ φορά (τουλάχιστον κατά το τελευταίο τρίτον -τα γραμματα-) τον τίτλο μου. Τίτλο που αν θυμάμαι καλά (δεν θυμάμαι ακριβώς) προέρχεται από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821...
Έλληνας ο πιο πολύγλωσσος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τους πολυγλωσσότερους μεταφραστές της παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την ανάγκη εκμάθησης και εξάσκησης ξένων γλωσσών στην ΕΕ και με αφορμή την 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην πολυγλωσσία. Ο Έλληνας Ιωάννης Οικονόμου, ο οποίος μιλά 32 γλώσσες είναι ο πιο πολύγλωσσος μεταφραστής στην υπηρεσία της Επιτροπής. Μαζί του, η Σουηδέζα Μαργκαρέτα Φάουστ, ο Ιρλανδός Σαν Ο Ράιαν και ο Πορτογάλος Ζοάο Πέντρου Γκόμες, δήλωσαν ότι γι΄ αυτούς η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ευχαρίστηση.

«Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι για μένα μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς», δήλωσε ο Ι. Οικονόμου, ο οποίος από το 1996 εργάστηκε ως διερμηνέας (σε επτά γλώσσες) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το 2002 εργάζεται στη μεταφραστική υπηρεσία της Επιτροπής. Μεγαλωμένος σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στα Χανιά της Κρήτης, ο Γ. Οικονόμου λέει ότι από πολύ μικρός γοητευόταν από τους «διαφορετικούς ήχους» των τουριστών. Σε ηλικία 5 ετών, ο Ι. Οικονόμου ζήτησε από τους γονείς του να μάθει Αγγλικά. Μετά από δύο χρόνια θέλησε να μάθει Γερμανικά, συνέχισε με τα Ιταλικά και τα Γαλλικά και όταν αποφοίτησε από το Λύκειο μιλούσε ήδη οχτώ γλώσσες, μεταξύ των οποίων, Ρωσικά, Τουρκικά και Αραβικά. Σήμερα μιλάει πολύ καλά 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες 16.

Όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο εκμάθησης, είναι η «εξάσκηση» δήλωσε ο Ιρλανδός Σαν Ο Ράιαν και συμπλήρωσε: «δεν αρκεί να διαβάζεις μια γλώσσα, πρέπει να την εξασκείς». Ωστόσο, και οι τέσσερεις μεταφραστές συμφώνησαν ότι για να γίνει η εκμάθηση μιας γλώσσας ευχαρίστηση και διασκέδαση θα πρέπει να αναζητήσεις την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από την κάθε γλώσσα. Αυτός, είπαν, είναι και ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας προς τους νέους, οι οποίοι αναζητούν ένα πραγματικό κίνητρο για να μάθουν μια γλώσσα.

Τα πολωνικά, τα ολλανδικά και τα φινλανδικά είναι μερικές από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές γλώσσες, κατά την άποψη των μεταφραστών της Επιτροπής, αν και σημειώνουν, ότι ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται και από τη μητρική γλώσσα του καθενός. Όπως δήλωσε η Μαργκαρέτα Φάουστ, «όσο περισσότερες γλώσσες γνωρίζει κανείς τόσο πιο εύκολα μαθαίνει νέες γλώσσες».
Πηγή : ΑΠΕ

Προσωπικά ομιλώ σωστά και συστηματικά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αρκετά λιγότερο ρουμάνικα και τούρκικα, και -από την προσωπική μου εμπειρία- οφείλω να σας πω ότι όντως «όσο πιό πολλές γλώσσες μιλάς τόσο πιό εύκολα μαθαίνεις» και ότι «μια γλώσσα αν δεν την αγαπήσεις ως πολιτισμό, ιστορία και τρόπο ζωής δεν πρόκειται πραγματικά να την μάθεις...