12.9.08

Ξύπνησα με μια απορία...


CERN's exhibition centre 'the Globe of Science and Innovation' is seen just after sunrise. This wooden building was given to CERN in 2004 as a gift from the Swiss Confederation to mark 50 years since the Organisation's foundation.
CERN-GE-0609003 01, Photograph: Maximilien Brice; Claudia Marcelloni, Date: 06 Sep 2006

Καλημέρα... Ξύπνησα με μια απορία, μια απορία που μου τριβελίζει το μυαλό δυό μέρες τώρα: «τι στο καλό είναι αυτό το μποζόνιο του Χιγκς, ε;;»

Εγώ, μικρός, ήξερα κάτι γαριδάκια ονόματι Μπόζο (καθ' εικόνα και ομοίωση ενός κλόουν της εποχής...). Άρα μάλλον το μποζόνιο θα πρέπει να είναι κάτι που είχαν εκείνα τα γαριδάκια (ή και ο κλοουν), το οποίο οι ελληνικές αρχές ελέγχου τροφίμων δεν κατάφεραν τόσες δεκαετίες να ανακαλύψουν με επίμονους εργαστηριακούς ελέγχους, οπότε είπαν: «ρε σεις δεν πάμε στους Ελβετούς που ξέρουν και απο fondu μπας και μας το βρούν;;»

Βέβαια, εδώ πρέπει να προσθέσω άλλη μια απορία μου. Ο κος Χιγκς έμαθε για το μποζόνιο όταν του έστειλαν τα γαριδάκια οι Έλληνες ή έτρωγε κι εκείνος τα καλοκαίρια που πέρναγε στην Ελλάδα;; Φαινομενικά, αυτό είναι δύσκολο να το μάθουμε, ευτυχώς όμως «ουδεν κρυπτόν υπό τον Μάκη» ο οποίος «λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά...».
Τι ποιόν Μάκη κυρία μου;; Καλά που ζείτε;; Τηλεόραση δεν έχετε σπίτι σας ή κοιμάστε με τις κότες;; Μάκης !! ή Ζούγκλας ή Μπανιέρας ή τέως φίλος Θέμου ή Κιτρινοτύπος ή... Ναι, ναι, ο φίλος μας ο Μάκης έχει αναλάβει τη δημοσιογραφική αυτή έρευνα... Από σχολιαστές μη με ρωτάτε ποιοί θα είναι, οι μεταγραφές τελειώνουν τέλος του μήνα !!!
Και τέλος πάντων ως εδώ καλά. Να μας βρούν οι Ελβετοί τι έχουν τα γαριδάκια, θα μας πει και ο Μάκης για τον κο Χίγκς, το τούνελ τι το ήθελαν;; Τόσο δύσκολο είναι να κάνουν μια ανάλυση;; Γαριδάκια τους στείλαμε όχι χάπια από την Σου-Λι...

Τώρα βέβαια θα μου πείτε εκεί είναι Ελβετία, ξυπνάς το πρωί και θέλεις να κάνεις και τη βόλτα σου με το ποδήλατο για να έρθεις στα ίσα σου, να αρχίσει να λειτουργεί ο εγκέφαλος... Εν τω μεταξύ ο χειμώνας είναι και μεγάλος και βαρύς οπότε που να κάνεις ποδήλατο... Παραγωγικότητα ...πάπαλα επομένως !!!

Κάπως έτσι σκέφτηκε το αφεντικό του ινστιτούτου και αποφάσισε «θα τους κάνω έναν ποδηλατόδρομο, να κάνουν τις βόλτες τους να το 'φχαρστιούνται, να μπορούν να δουλεύουν κι όλας». Εδώ ξανασκέφτηκε τους καλούς πελάτες, τους Έλληνες... Και τους ανέθεσε να φτιάξουν τον ποδηλατόδρομο... 27 ολόκληρα χιλιόμετρα... να'χουν να πορεύονται...

O Έλληνας μάνατζερ που ανέλαβε το έργο χρειάστηκε στην αρχή να πάρει στρατηγικές αποφάσεις. Αρχικά έφτιαξε μια off-shore για να διαχειριστεί το έργο «είναι νόμιμο, κορόϊδο είμαι να πληρώνω φόρους...» δήλωσε. Την ονόμασε CERN (από το «σερνικό» που του έλεγε η γιαγιά του...).
Η υπογειοποίηση επελέγη ως λύση που θα εξασφάλιζε την μακροβιότητα του έργου... Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε μακροβιότητα στο στάδιο της κατασκευής, εκεί πληρωνόμαστε, μετά... Έτσι πέτυχε να κρατήσει «ενεργό» το εργοτάξιο και να εισπράττει για πάνω από 50 χρόνια !!! Μοναδικό επίτευγμα θα πείτε, ΌΧΙ !!! ΌΧΙ !!! Ζήλεια !!! Ο Έλληνας κρύβει κι άλλες εκπλήξεις στο μανίκι του: τα Τέμπη και ο Πλαταμώνας, ΘΑ τελειώσουν....

Μετά σκέφτηκε το θέμα της επικοινωνίας, τι θα έλεγε στο πόπολο που θα καλείτο να πληρώσει τόσα πολλά για τόσα πολλά χρόνια;; Τα καλά τα είχαν προλάβει άλλοι, βλέπετε ο Λαλιώτης δεν ήταν φίλος του... Του έμεναν μόνο κάτι προϊστορικές δικαιολογίες... την βρήκε βέβαια την άκρη αλλά χρειάστηκε να ξοδέψει κάτι παραπάνω για να την περάσει... Ευτυχώς ο Μάκης (ο παραπάνω, ντε...) είχε κάτι φίλους που έχτιζαν σπίτια και είχαν ανάγκη (όλα τα ξέρει πιά αυτός ο Μάκης !!!), έτσι με το αζημίωτο έφτιαξε μια ιστορία για 13,7 δις χρόνια πριν που κάποιοι πρόγονοι μας ονόματι πρωτόνια έκοβαν βόλτα στο χάος και κουτούλαγαν μεταξύ τους στα χαμένα... Μεγάλη επιτυχία, ποιος θα ψάξει να βρει...

Έτσι πέτυχε να ξεκινήσει το μεγάλο πείραμα: να κάθεται στο σαλέ του στην Ελβετία και να εισπράττει επί 54 χρόνια, πείραμα το οποίο εστέφθη από τεράστια επιτυχία !!! Όσο για το κουμπί, κάποια στιγμή γέρασε, κουράστηκε, αποφάσισε να κληρονομήσει τα πάντα στα παιδιά... Είχε εξαφανιστεί τόσα χρόνια και αποφάσισε να δώσει ένα μεγάλο πάρτυ, κάλεσε φίλους παλιούς από όλη την Ευρώπη, όλοι τον θυμήθηκαν... περάσαν πολύ πολύ όμορφα !!!

Εκεί τους είπε και την ιστορία με το μποζόνιο... Μεγάλο κόλπο... Δεν τους αποκάλυψε ότι αυτός είχε στείλει τα γαριδάκια για έλεγχο, δεν τους αποκάλυψε ότι τα απογεύματα έκανε τον κλόουν Μπόζο για να συμπληρώσει τα πενιχρά εισοδήματα του, δε χρειαζόταν να ξέρουν... Τους είπε μόνο ότι πλέον θα βάφτιζε το μποζόνιο «σωματίδιο του Θεού», το προϊόν χρειαζόταν rebranding για να την «βγάλει» και δεύτερη πεντηκονταετία και να ζήσει και τα παιδιά του... Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...

Καλημέρα...
Ξύπνησα με μια απορία...
πως στο καλό τα σκέφτηκα όλα αυτά;;
τι παράξενες στροφές πήρε το μυαλό μου;;
τα έζησα;; Μπά, μάλλον όχι... Μάλλον;;

Επί της ουσίας, το πείραμα αυτό καθ'αυτό πρόκειται ίσως για το πλέον σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα των σύγχρονων χρόνων σε Ευρωπαϊκό (αν όχι σε διεθνές) επίπεδο. Οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

«Θα πετύχει;;» ρωτάω. Το ότι έγινε το CERN και υπάρχει ακόμα, σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι πάσης λογής αυθεντίες (ειδικά οι επιστημονικές !!), είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχί. Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Οταν ιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα και αποτελεί, ήδη, ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο αρχικός αριθμός των 12 ιδρυτικών μελών, σήμερα, έχει αυξηθεί σε 20 κράτη μέλη. Πόσα τέτοια παραδείγματα μπορείτε να αναφέρετε;;

«Θα πετύχει;;» ξαναρωτάω. Πρέπει να πετύχει, οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση ή έστω να επιβεβαιώσουν θεωρίες της Φυσικής και της Κοσμολογίας, π.χ. ότι υπάρχει το στοιχειώδες σωματίδιο «μποζόνιο Χιγκς», που έδωσε μάζα στην ύλη, ή ότι όντως υπάρχουν η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Το πείραμα ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναπαραγάγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Big Bang, το οποίο, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη. Οι μύθοι της κοσμογονίας είναι στην καρδιά κάθε θρησκευτικού οράματος και τον ίδιο αυτό μύθο ψάχνει η Φυσική, για την επιστημονική κοσμοθεωρία. Το αν θα τα καταφέρει μπορεί να φανεί από το πείραμα του CERN -κι αυτό δεν είναι λίγο.

Κίνδυνοι συντέλειας του κόσμου; Μηδενικοί.
Κίνδυνοι από κακή χρήση της επιστημονικής γνώσης; Άπειροι.
Αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για να σταματήσει η έρευνα...

Τι μου μένει εμένα του φτωχού;; Να πάρω τηλέφωνο να ακυρώσω την εκδρομή... Είχα κλείσει πούλμαν να στείλω μερικούς άσπονδους φίλους να δουν από κοντά τη μαύρη τρύπα... Φαίνεται αυτό το κομμάτι του πειράματος δεν πέτυχε... Γαμώτο !!! Δεν πειράζει κάτι άλλο θα βρω...