21.4.08

{21.04.1967} - {21.04.2008} - Χρόνια Πολλά Γιώργο μου...

...σήμερα έχετε επέτειο, όλος ο ΛΑΟΣ, σαράντα ένα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε. Αλήθεια για ρώτα το Μάκη και τον Άδωνη, τι πάρτυ ετοιμάζουν για το βράδυ, αξίζει τον κόπο να έρθω ή θα χάσω το χρόνο μου;; Εγώ προτείνω να φτιάξουν μια μεγάλη τούρτα, να βάλουν πάνω το πουλί ορθό και να σε βάλουν να κάτσεις εκεί να το χαζεύεις... Τι λές;;

Πλάκα, πλάκα τώρα σήμερα είναι η τεσσαρακοστή πρώτη επέτειος της επιβολής της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, μιας μαύρης επταετούς περιόδου που συσσώρευσε πολλά δεινά στον τόπο και δημιούργησε πολύ περισσότερα και μακροβιότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε, με πρώτο και κυριότερο την επιβολή απόψεων και τον εθισμό του κόσμου στην μοιρολατρική θεώρηση του ότι κάποιος εξωτερικός παράγων -ανώτερος, κατώτερος, Έλλην ή ξένος δεν έχει σημασία- θα ασχοληθεί είτε για να δώσει λύσεις κατα το δοκούν (για τους μισούς) είτε για να προσφέρει άλλοθι κατά το δοκούν (για τους υπολοίπους).

Μια κατάσταση που παρατείνεται ακόμα και σήμερα. Αφ' ενός δεν πρόλαβε και δεν μπόρεσε να την αλλάξει η διακυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή -υπήρχαν άλλες κορυφαίες προτεραιότητες για τη χώρα- αφ' ετέρου οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν δεν θέλησαν να αλλάξουν καθώς στηρίχτηκαν σε αυτή τη νοοτροπία για να παραμείνουν στην εξουσία.

Μια κατάσταση που ακόμα και σήμερα γεννά πολλές μικρές δικτατορίες, όπως αυτές που ζούμε καθημερινά όταν μια χούφτα «αντιεξουσιαστές» προσπαθούν να φιμώσουν την αντίθετη άποψη, όταν μια χούφτα «εθνικόφρονες» χρυσαυγίτες παίρνουν το νόμο περί μεταναστών στα χέρια τους, όταν οι οργανωμένες μειοψηφίες των ΔΕΚΟ κλείνουν χωματερές και κατεβάζουν διακόπτες αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες, κ.λπ. κ.λπ.

Αλήθεια, αν το καλοσκεφτούμε, οι δικτάτορες στρατιωτικοί δεν ήταν τίποτε άλλο από μια καλά οργανωμένη μειοψηφία που εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της προς ίδιον ώφελος, όπως προσπάθησαν με μικρότερη, μεγαλύτερη ή καθόλου επιτυχία να κάνουν οι σημερινοί «δικτάτορες» της καθημερινότητας μας. Ναι, οι στρατιωτικοί πριν από σαρανταένα χρόνια πήραν τα όπλα, σκότωσαν, βεβήλωσαν, ενώ οι σημερινοί δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε τόσο ακραίες εκφράσεις.

Ίσως γιατί η δημοκρατία σήμερα τους έδωσε η ίδια τη δυνατότητα να την βιάζουν χωρίς όπλα, έτσι έωλη και ανοχύρωτη που την έχουμε αφήσει, χωρίς τις άμυνες που προσφέρει η διαρκής και πλήρης μόρφωση των πολιτών, οι ανοιχτές κοινωνικές δομές, η διαμόρφωση κανόνων και πλαισίου λειτουργίας μακράς πνοής που θα ενθαρρύνει την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για να καταδείξει την υπεροχή της ελεύθερης σκέψης και της φιλελεύθερης έκφρασης.

Υ.Γ. για όποιον δεν κατάλαβε, ο Γιώργος είναι ο γνωστός και μοναδικός πρόεδρος, ο άτρωτος Έλληνας, ο γενναίος που δεν κινδυνεύει από ποδήλατα όπως ο άλλος -ο ξενόφερτος σφετεριστής του ονόματος- αλλά κινδυνεύουν τα ποδήλατα από αυτόν (ή μάλλον από τον υπέροχο όγκο του...)