27.2.08

Μια ματιά στη σφαίρα... (8 ερωτήματα ζητούν απαντήσεις)

Αναδημοσιεύω συνέντευξη που έδωσα σε ένα επαγγελματικό περιοδικό τον Ιανουάριο του 2008. Ο τίτλος του post ανήκει στο περιοδικό, η εισαγωγή του άρθρου εύγλωττη: «Καλή, δημιουργική και αποδοτική χρονιά για όλους! Και επειδή τέτοιες μέρες είθισται να γίνονται προβλέψεις, ας επιχειρήσουμε κι εμείς να ρίξουμε μια ματιά μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα... προκειμένου να μάθουμε τις προσδοκίες και τους φόβους που έχουν [σ.σ. επιλεγμένα στελέχη του κλαδου των γραφικών τεχνών] για το 2008».

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους επαγγελματίες των γραφικών τεχνών για να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους κατά το 2008;
Οι ουσιαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης προέρχονται σήμερα μόνο από την ψηφιακή εκτύπωση, {....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...}, σταθερά προσηλωμένη στην υψηλή ποιότητα, την ευελιξία και την παραγωγικότητα, με καινοτομίες {....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...}. Η φετινή DRUPA 2008 πιστεύω ότι θα φανερώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πραγματικότητα.

Ποια θα είναι η κυριότερη απειλή για τον τομέα σας το 2008;
Ο κλάδος της ψηφιακής εκτύπωσης είναι σχετικά νέος και, ως τέτοιος, είναι στη φάση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Η νέα γενιά επιχειρηματιών και στελεχών των γραφικών τεχνών είναι ώριμη και «ανοικτή» στην αλλαγή που επιφέρουν οι νέες αυτές τεχνολογίες, θα έλεγα μάλιστα ότι την επιδιώκουν. Η μοναδική απειλή που θα μπορούσα να δω είναι από εξωγενείς με τον κλάδο παράγοντες (π.χ. διεθνής οικονομία).

Με ποιον τρόπο μπορεί ο κλάδος των γραφικών τεχνών να ανεβάσει το προφίλ του τη φετινή χρονιά;
Με αλλαγή νοοτροπίας και απόφασιστικότητα να επενδύσει στην απόκτηση γνώσης & τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής, με ουσιαστικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, με ποιοτικά πρότυπα τα οποία διαρκώς θα αναβαθμίζονται, με έμφαση στα πλεονεκτήματα και τα δυνατά σημεία μας (δημιουργικότητα, εργατικότητα, αποφασιστικότητα), με ξεκαθάρισμα ρόλων και επιχειρησιακών δυνατοτήτων και εμβάθυνση σε αυτά. Ως σήμερα όμως λείπει ουσιαστικά η απόφαση από τους πολλούς, γιατί το να αποφασίσεις τα παραπάνω σημαίνει ότι πρέπει να σπάσεις πολλούς δεσμούς με το κακό παρελθόν...

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το πιο υποβαθμισμένο θέμα στην εκτύπωση που μάλλον θα γίνει σημαντικό το 2008;
Η οργάνωση των επιχειρήσεων του κλάδου σε σύγχρονα πρότυπα με ολοκληρωμένες επιχειρησιακές δομές και η επένδυση στην απόκτηση, οργάνωση και αξιοποίηση γνώσης γύρω από τον πελάτη μας και τις πραγματικές του ανάγκες.

Ποιοι τομείς των γραφικών τεχνών πιστεύετε ότι θα δουν τις μεγαλύτερες καινοτομίες φέτος;
{....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...} παραγωγική ψηφιακή εκτύπωση. Οι νέες τεχνολογίες {....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...} και θα διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους επαγγελματίες των βιομηχανικών ψηφιακών εκτυπώσεων που θα συνδυάζει ποιότητα, παραγωγικότητα και ευελιξία.

Καινοτομίες περιμένουμε και από {....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...}, εξελίσσοντας περαιτέρω την τεχνολογία {....απαλείφθηκε κείμενο που προβάλλει συγκεκριμένη τεχνολογία...} και διατηρώντας τόσο την τεχνολογική υπεροχή όσο και την κορυφαία θέση της αγοράς.

Τι θα έπρεπε να κάνει ο κλάδος των γραφικών τεχνών για την άνοδό του μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;
Να συνεχίσει να εργάζεται, κάνοντας την ποιοτική στροφή που προτείνω παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς, τα προβλήματα ενός κλάδου δεν μπορούν ποτέ να είναι εποχικά, εποχικά προβλήματα αντιμετωπίζουν μόνο μικρές επιχειρηματικές οντότητες, χωρίς οργάνωση, χωρίς στρατηγική και, τελικά, χωρίς μέλλον. Θα έπρεπε να ανησυχούμε γι’ αυτούς;

Αν η πολιτεία αποφάσιζε να κάνει ένα πράγμα για να βοηθήσει τον κλάδο, ποιο θα ήταν αυτό;
Για να βοηθήσει η πολιτεία στον κλάδο θα πρέπει αφού δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων και θεσμών που θα ενισχύει την εξωστρέφεια του κλάδου ουσιαστικά και μακρόπνοα και μέσα από την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Κατόπιν να αφήσει τον κλάδο να λειτουργήσει ελεύθερα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλοντας την διαφάνεια και ασκώντας ουσιαστικό έργο ελέγχου. Με λίγα λόγια, να πάψει να παρεμβαίνει στην αγορά του 21ου αιώνα, με τακτικές και νοοτροπίες ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες.

Τι σκοπεύετε να αλλάξετε στη δουλειά ή την επιχείρησή σας το 2008;
Το 2008 θα έχουμε και νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα και νέες αγορές, όλα αυτά θα τα δούμε έτσι κι αλλιώς τους επόμενους μήνες. Ο στρατηγικός μας στόχος για το 2008 είναι οι πελάτες μας να δουλεύουν και να κερδίζουν, δηλαδή να είναι ικανοποιημένοι, καλύτεροι και – βέβαια - περισσότεροι. Για να πετύχουμε αυτό δε χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι συγκεκριμένο, απλά να συνεχίσουμε να αλλάζουμε εμείς και να μην σταματήσουμε να έχουμε τον πελάτη στο κέντρο της λειτουργίας μας.

Σημείωση για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου: η συνέντεξη έχει δοθεί με συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα, εδώ δημοσιεύεται καθαρά για αποτύπωση προσωπικών σκέψεων και απόψεων. Για ευνόητους - λοιπόν - λόγους έχω απαλείψει από το κείμενο αναφορές που προβάλουν συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Ως επίλογο επέλεξα ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σχόλιο του περιοδικού: «Η γνώση και η έγκαιρη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας αποτελούν το καλύτερο όπλο στο σκληρό κόσμο της αγοράς - όπως και στη ζωή γενικότερα...»