25.12.07

Στόχοι ή ευχές για την νέα χρονιά;

Χριστούγεννα, άλλη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της, σε 6 μέρες (ακριβώς, τις μέτρησα !!) το 2007 μπαίνει οριστικά στο ράφι, έρχεται το 2008 να «τα αλλάξει όλα» (μια χρονιά ακόμα…), γεμάτο ελπίδες και προσδοκίες σε όλους μας για όσα θα φέρει (ή ελπίζουμε ότι θα φέρει).

Μέρες που είναι, «παραδοσιακά» κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ώστε «καθαρμένοι» να θέσουμε στόχους για την επόμενη. Για κάτσε λοιπόν να δούμε: τι στόχους έχουμε για τη νέα χρονιά; Καλύτερη υγεία; Περισσότερα χρήματα; Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας; Να αλλάξουμε δουλειά με αυτή που μας ταιριάζει καλύτερα; Να καλυτερέψουμε τις οικογενειακές μας σχέσεις; Να βρεθούμε περισσότερο με τους φίλους μας; Είμαι σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω πέρασαν πάνω από μια φορά από το μυαλό σας, αξιόλογοι στόχοι δε λέω, μήπως όμως για πολλούς από εμάς δεν είναι στόχοι αλλά απλά ευχές;

Τι εννοώ; Ότι δεν αρκεί να βάζουμε στόχους, το «κόλπο» είναι και να τους πραγματοποιούμε, κομματάκι δύσκολο αν δεν έχουμε την εσωτερική συγκρότηση να δουλέψουμε οργανωμένα.

Πρώτα και κύρια πρέπει οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί και δεν μπορούν να είναι τέτοιοι αν δεν καταλάβουμε που βρισκόμαστε σήμερα.

Το δεύτερο είναι οι στόχοι μας να είναι συγκεκριμένοι, ορισμένοι με σαφήνεια, όπως και κάθε τι που αναλαμβάνετε στη ζωή ή τη δουλειά σας. Πολύ συγκεκριμένοι: πόσο θέλουμε να βελτιώσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό, με ποιο τρόπο και προσδοκώμενο αποτέλεσμα θέλουμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές ή φιλικές μας σχέσεις;

Μετά, χρειάζεται να οργανώσουμε τον εαυτό μας και μαζί τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας, τον προϋπολογισμό, τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Μπορεί να ακούγεται πεζό, ίσως και έξω από το κλίμα των ημερών, όμως η οργάνωση είναι το πρώτο «κλειδί». Το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα μετράμε την πρόοδο για να μη βρεθούμε «εκτός πορείας» και χωρίς κίνητρα…

Στο τέλος έρχεται η αποτίμηση. Πώς τα πήγαμε φέτος, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την επόμενη χρονιά; Πετύχαμε τους στόχους μας; Γιατί ναι; Γιατί όχι; Αλήθεια, για θυμηθείτε πως ξεκινήσαμε: «…καταλάβουμε που βρισκόμαστε σήμερα.»

Αναλογιστείτε λοιπόν ώριμα και σοβαρά και διδαχθείτε από την εμπειρία σας. Τι και αν κάνατε κάποια λάθη; Αλάνθαστοι είναι μόνο όσοι δε δουλεύουν. Οι υπόλοιποι, σε ένα διαρκές «δούναι και λαβείν» γνώσης, συλλέγουμε πολύτιμες εμπειρίες για να τις εφαρμόσουμε την επόμενη χρονιά, μοιραζόμαστε διδάγματα και συμπεριφορές, προβλήματα και προκλήσεις.

Μέρες που είναι λοιπόν, κοιτάμε πίσω με περηφάνια και νοσταλγία τους περυσινούς μας στόχους, όλα αυτά που κάναμε. Και μετά κοιτάμε μπροστά τους φετινούς μας στόχους, όλα αυτά που θα κάνουμε, με ενθουσιασμό, προσμονή αλλά και νου και οργάνωση. Τότε οι στόχοι μας δεν θα είναι απλές ευχές...

Καλή χρονιά, καλή δουλειά, καλά αποτελέσματα και του χρόνου πάντα καλύτερα !!