18.12.07

Ο Έλληνας και η μοναδικότητα του...

Αντιγράφω από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 16.12.2007 το σχόλιο του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη από την στήλη ΑΠΟΨΗ... Εγώ το απόλαυσα, καλή σας ανάγνωση...

Ειδική περίπτωση και εύκολη λύση

Υπάρχει μια εύκολη, σίγουρη γραμμή άμυνας για όλους: Είμαστε μοναδικοί. Είμαστε μια ειδική περίπτωση, έχουμε προβλήματα που κανένας άλλος δεν έχει και συνεπώς δικαιούμαστε ειδική μεταχείριση. Χρειαζόμαστε ειδικά μέτρα, προνομιακή θέση, εξαίρεση από τον κανόνα, ακόμα κι αν ισχύει για όλους. Τουλάχιστον μια μεταβατική περίοδο, την επέκταση της οποίας θα ζητήσουμε αργότερα επειδή είναι βέβαιον ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε και στο μέλλον ειδική περίπτωση...

Αυτή είναι η κυρίαρχη πρακτική και καλύπτει κάθετα και οριζόντια κάθε πλευρά της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Οι επιχειρηματίες συνήθως είναι υπέρ της ελευθερίας αλλά αυτό αφορά τους άλλους, ειδικά στην περίπτωσή τους υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ μιας ειδικής ρύθμισης. Αλλοι επιζητούν μια ρύθμιση που θα τους ευνοήσει και άλλοι ρύθμιση που θα βλάψει τον ανταγωνιστή τους.

Οι συνδικαλιστές αγωνίζονται για την ισότητα και την ελευθερία αλλά ειδικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες.

Αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυρίαρχη γνώμη είναι να βρεθεί τρόπος να μην αλλάξει τίποτα. Οι αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη έχουν μετασχηματιστεί, η «γειτονική» Alitalia, που επίσης είναι ζημιογόνος, πωλείται. Πιθανότερος αγοραστής είναι η κοινοπραξία Lufthansa – KLM, που δημιουργήθηκε από ανάγκη για να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα. Εμείς όμως είμαστε ειδική περίπτωση. Η ζημιογόνος Ολυμπιακή πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο επειδή έχουμε ιδιαιτερότητες. Είναι και οι εθνικοί λόγοι που προβάλλονται πάντα. Μην αφήσουμε τα νησιά του Αιγαίου χωρίς αεροπορική εταιρία και μας τα πάρουν οι Τούρκοι!

Αλλωστε, με πρόσχημα εθνικούς λόγους, η ακτοπλοΐα είχε καταδικαστεί πολλά χρόνια να λειτουργεί με σαπιοκάραβα και ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση ημιαπελευθέρωσης.

Η στρατηγική διεκδίκησης του δικαιώματος να είμαστε η εξαίρεση είναι επίσημη κρατική πολιτική. Σε όλους τους τομείς είμαστε εξαίρεση. Εκτός από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία η χώρα διεκδίκησε και επέτυχε να αναλάβει ένα έργο διεθνούς επιπέδου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η Ελλάδα διεκδικεί την εύκολη λύση. Θέλουμε ει-
δικές ρυθμίσεις, εξαιρέσεις, μεταβατική περίοδο. Αλλάζουμε τη διοικητική διάρθρωση του κράτους για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και στο μέλλον. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν έφεραν τη χώρα σε επίπεδα που να μη χρειάζεται επιδότηση. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος συμπίπτει στις «ειδικές διευθετήσεις».

Γι’ αυτό είμαστε ειδική περίπτωση. Εξαρτημένοι από την εύκολη λύση.

ser@skonstantinidis.gr
Σεραφείμ Κωνσταντινίδης