31.10.07

Εκατό λόγοι που γουστάρω που είμαι Έλληνας: η απάντηση

Και πάνω που νόμιζα ότι είχα ηρεμήσει και απολάμβανα την επιτυχία, ξαναχτύπησε:
Πώς τα καταφέρνεις και με προκαλείς με το blog σου!!!
Δεν μπορούσα να αντισταθώ και να μην απαντήσω στους 100 λόγους που ανέβασες σήμερα. Ξέρω δεν είναι δικό σου κείμενο, όμως εγώ εμπνεύστηκα και δίνω μία αστεία απάντηση. Όπως θα δεις με μερικά σημεία συμφωνώ. Feel free to use my comments.
Τα στέλνω με e-mail γιατί θα είναι μεγάλο κείμενο να το ανεβάσω σαν σχόλιο.
Merci...
Δ.

Κάθομαι λοιπόν και αρχίζω να διαβάζω, ένα, δύο, τρία, ... αρκετά!! διαβάστε εσείς, ο τύπος είναι «παλιοχαρακτήρας» και «αντιδραστικός», άσε που αύριο είναι Πέμπτη και έχει και μάζωξη ο Αλέκος (άσχετο αλλά ήθελα να το γράψω...). Λοιπόν ξαναγράφω τους 100 λόγους και - δίπλα - μαύρισα την απάντηση.
1. Γιατί έχουμε θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι, αρκεί να μην είναι βρώμικη, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.
2. Γιατί μπροστά στο ρεβανί τι να μας πει το μιλφέιγ. Μήπως να μας έλεγε bonjour?
3. Γιατί το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες, και μετά το πετάμε, αφού έχουμε φάει μόνο μία –δύο φέτες...
4. Γιατί «καμάκι» και «σουβλάκι» είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουμε. Είναι καλό τώρα αυτό? Μήπως λέει κάτι για το επίπεδό μας?
5. Γιατί τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσιπουράκι δεν τους φτάνει κανένα «ορντέβρ». Συμφωνώ. (σ.σ. παραπλανητικό είναι, μην ψαρώνετε !!)
6. Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί. Το κακό είναι ότι η χώρα δουλεύει την ημέρα, με ποιούς άραγε?
7. Γιατί «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα. No comment
8. Γιατί πίνουμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει. Αρκεί να μην πρέπει να πάρουμε τιμόνι στα χέρια μας μετά.
9. Γιατί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο, όχι να τον πιούμε σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας. Συμφωνώ. (σ.σ. επίσης παραπλανητικό, ξέρω τι λέω, θα ζεσταθεί παρακάτω !!)
10. Γιατί το φλερτ είναι το εθνικό μας χόμπι. Δυστυχώς όμως μένουμε σε αυτό, σπανίως γίνεται το επόμενο βήμα...
11. Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για μια θέση εκεί. Για να μπορούμε να κατηγορούμε τους υπόλοιπους που μας βρίζουν, επειδή είμαστε στο Δημόσιο.
12. Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε. Ας είναι καλά τα μπουζουκοδάνεια που θα δίνουν οι τράπεζες οσονούπω.
13. Γιατί έχουμε νοοτροπία «και αύριο μέρα είναι». Μήπως η Scarlet O’ Hara ήταν Ελληνίδα, από την Άνω Κολοπετινίτσα?
14. Γιατί όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε. Αρκεί να σταθούμε τυχεροί να έρθει λεωφορείο κάποια στιγμή όσο ζούμε...
15. Γιατί δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί, τις «λαδιές» μας τις κάνουμε με θράσος. «Αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις», ίσως η πιο αρχαία ελληνική φράση...
16. Γιατί είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε τον εαυτό μας από συνήθεια. Δεν είναι από συνήθεια, είναι η σχιζοφρένεια που μας δέρνει ως έθνος...
17. Γιατί ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε. Δεν θέλει και ιδιαίτερες γνώσεις να ξοδεύεις, μάλλον είναι στο DNA του λαού...
18. Γιατί δε μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας με αυτούς που βάζουμε μέσα. Αλλά ξέρουμε να γκρινιάζουμε με τις τιμές που ανεβαίνουν και μας εμποδίζουν να πάρουμε το αυτοκίνητο για να πάμε στο περίπτερο.
19. Γιατί δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη «με άδεια χέρια». Συμφωνώ.
20. Γιατί η λέξη «κερνάω» υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Είναι μυθικοί οι τσακωμοί πάνω από έναν λογαριασμό εστιατορίου.
21. Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο τι σημαίνει «καψούρα». You know Kapsoyra?
22. Γιατί βράζει το αίμα μας. Φυσικό το βρίσκω, όταν το καλοκαίρι η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει το σημείο βρασμού.
23. Γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία, την οποία δυστυχώς τείνουμε να υποτιμούμε διαρκώς.
24. Γιατί κατά βάθος ...είμαστε καλά παιδιά. Μήπως να βγαίναμε και στην επιφάνεια να πάρουμε καμία ανάσα, γιατί θα σκάσουμε?
25. Γιατί τα καταφέρνουμε πάντα ...έστω και την τελευταία στιγμή. Βλέπε Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004».
26. Γιατί δε «μασάμε» από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και θέλουμε τουλάχιστον 400 χρόνια ελευθερίας για να ξαναγίνουμε άνθρωποι...
27. Γιατί για τα μάτια μιας γυναίκας κάναμε 10 χρόνια πόλεμο. Τότε δικαίως έχουμε και την παροιμία «το ..... σέρνει καράβι».
28. Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας. Αφού δεν καταφέραμε να κρατήσουμε το copyright…
29. Γιατί η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα, μάλλον όμως τείνει να εκλείψει από την ψυχή μας... δυστυχώς.
30. Γιατί καλή η κιθάρα και το όμποε αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο. Συμφωνώ απολύτως.
31. Γιατί το «Αι Γενέαι Πάσαι» της Μεγάλης Παρασκευής μας σηκώνει την τρίχα κάγκελο. Βλ αμέσως ανωτέρω σχόλιο.
32. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνες θα βρεις από κάτω (και συνήθως την πέτρα τους την έριξε κάποιος άλλος Έλληνας)
33. Γιατί ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος τον ίδιο άνθρωπο (βλέπε τα περισσότερα διαζύγια).
34. Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να χρειαζόμαστε ψυχίατρο. Συμφωνώ.
35. Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες, πόση σχέση έχουν, όμως, με τους σημερινούς απογόνους τους?
36. Γιατί η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες, ίσως από τα καλύτερα δείγματα του γένους.
37. Γιατί η συνταγή «αλά ελληνικά» είναι η πιο πετυχημένη, κάθε γενιά όμως προσθέτει και το δικό της συστατικό στην συνταγή και πλέον της έχουμε αλλάξει τα φώτα. Από γεύση δε, χάλια...
38. Γιατί η τρέλα δεν πάει στα βουνά...πάει στις παραλίες! Λογικό είναι, αφού τα βουνά κάηκαν σχεδόν όλα.
39. Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και... πού να τρέχουμε τώρα! «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα»...
40. Γιατί όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη και τί καταλάβαμε? Ξέρεις τί προβλήματα υγείας προκαλεί η χοληστερίνη?
41. Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα, οι άλλοι κοιμόντουσαν πάνω στα δέντρα. Φαίνεται ότι αφού φτιάξαμε τον Παρθενώνα ξαπλώσαμε για να ξεκουραστούμε (και ακόμα ξεκουραζόμαστε), ενώ «οι άλλοι» κατέβηκαν από τα δέντρα και μας άλλαξαν τα φώτα.
42. Γιατί εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλους αυτούς που το παίζουνε ηγέτες και οδηγούν στην ειρήνη κάνοντας πολέμους. Δηλαδή εμείς φταίμε για όσα κάνει ο George W.Bush? αλίμονό μας αν το μάθουν οι φιλειρηνιστές ξένοι....
43. Γιατί η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό ταμπεραμέντο. Γι’ αυτό φαίνεται πουλάμε το λάδι μας χύμα στους ξένους, που το συσκευάζουν και το μεταπωλούν για δικό τους. Για να μην μιλήσω για την fettle…
44. Γιατί λέμε «έναν γλυκό χωρίς...» και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για φραπέ. Εγώ που τον πίνω «μέτριο με χωρίς», πρέπει να εξηγώ τί καφέ θέλω?
45. Γιατί μπορούμε να παρατήσουμε τα πάντα για έναν μεγάλο έρωτα! Εδώ ο Εδουάρδος Η’ του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε ολόκληρο θρόνο της Αγγλίας για χάρη της κυρίας Σίμπσον και εμείς μιλάμε ακόμα...? Ντροπή !!
46. Γιατί στη γλώσσα μας διακρίνουμε μεταξύ έρωτα και αγάπης ...ξέρουμε όμως να ζούμε με πάθος και τα δυο! Πολλές φορές ταυτόχρονα και με διαφορετικά πρόσωπα.
47. Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο. Αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε το κινητό για να μην μας βρίσκει η τράπεζα στην οποία χρωστάμε το αυτοκίνητο που μας πήρε ο ερωτικός σύντροφος που εγκαταλείψαμε επειδή βαρεθήκαμε.
48. Γιατί όταν οι άλλοι φορούσαν προβιές λύκων εμείς υφαίναμε αραχνοΰφαντους χιτώνες. «Κορίτσια ο Ασλάνης!...», είναι τώρα λόγος αυτός για να είμαστε υπερήφανοι?
49. Γιατί οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες (Winston Churchill- 1941). No comment.
50. Γιατί δε βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας, έχει από μόνο του υπέροχη γεύση. Συμφωνώ (και δυστυχώς μου φαίνεται).
51. Γιατί όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με περηφάνια. Όταν ακούω τη λέξη «ζεμπέκικο», μου έρχεται στο νου η εικόνα του ΓΑΠ να χορεύει. Ήταν περηφάνεια αυτό ? (σ.σ. τώρα πρέπει να με κολάσεις?? Δεν γράφεται ΓΑΠ αλλά GAP !! Και ρωτάω είναι Έλληνας to paidi ??)
52. Γιατί ο Έρωτας ήταν Έλληνας Θεός, γι' αυτό και ξέρουμε και να αγαπάμε πρώτα από όλους τον εαυτό μας, δυστυχώς.
53. Γιατί μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία. Στο ξέσπασμα του θυμού μας όμως είμαστε ικανοί για τα πάντα.
54. Γιατί κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο εμείς. Γι’ αυτό ήρθαμε όλοι στην Αθήνα, εγκαταλείποντας τα χωριά μας και το παίζουμε πρωτευουσιάνοι...
55. Γιατί παρόλο που γνωρίζουμε τον κίνδυνο τολμάμε. Διαφωνώ. Τολμάμε μάλλον επειδή αγνοούμε τον κίνδυνο.
56. Γιατί η τρέλα στην Ελλάδα πάει με χίλια ...γι' αυτό όλοι τρέχουν στο δρόμο, για να την προλάβουν?
57. Γιατί το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνική ονομασία. Πάλι οι αρχαίοι μας ξελάσπωσαν...
58. Γιατί δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε. Το καλύτερο όμως για κάθε Έλληνα θα ήταν να ζει χωρίς να δουλεύει...
59. Γιατί έχουμε του κόσμου τα ελαττώματα και παρόλα αυτά είμαστε ακαταμάχητοι, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...
60. Γιατί η ζωή μας είναι στο «δυνατό» ενώ των ξένων στο «αθόρυβο». «Σίσσυ, σιγότερα»... (δια στόματος Μαίρης Αρώνη a.k.a. Πάστα Φλώρα στην ταινία «Μια τρελλή, τρελλή οικογένεια»).
61. Γιατί αν η χώρα μας δεν ήταν η ομορφότερη του κόσμου, θα τη διάλεγαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου; Κάποια στιγμή όμως οι 12 την έκαναν από εδώ και δεν άφησαν την νέα διεύθυνσή τους για να προωθήσουμε την αλληλογραφία τους...
62. Γιατί όταν φωνάζουμε «αδελφέ» στο δρόμο, όλοι γυρνάνε. Και στο «μαλάκα» όλοι γυρνάνε. Μήπως αυτό λέει κάτι για το λαό μας?
63. Γιατί κάνουμε τις περισσότερες καταχρήσεις κι όμως ζούμε περισσότερο. Θέμα τύχης είναι νομίζω.
64. Γιατί ακόμα κι ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε ότι οφείλει πολλά σε έναν Έλληνα τον οποίο, σίγουρα, οι σύγχρονοί του είχαν απαξιώσει εντελώς...
65. Γιατί όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε την διπλάσια ποσότητα από αυτήν που μπορούμε να καταναλώσουμε. Και πετάμε και άλλο τόσο φαγητό που περίσσεψε...
66. Γιατί κάποτε «φωτίσαμε» ολόκληρο τον κόσμο. Κάποτε!!!
67. Γιατί μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας. Και ποιός σου είπε ότι εγώ θέλω να ακούσουν όλοι γύρω μου αυτά που λέω? Ή να ακούω αυτά που λένε οι άλλοι?
68. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας. Συμφωνώ.
69. Γιατί μπροστά στο Μετσοβόνε τύφλα να χει το Έμενταλ. Συμφωνώ.
70. Γιατί με μια φλόγα καταφέραμε να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί αφήσαμε να σβήσει η φωτιά στην Ολυμπία? Τί θα δώσουμε την άνοιξη στους Κινέζους?
71. Γιατί ξέρουμε να εκφράζουμε το «σ' αγαπώ» με κάθε πιθανό τρόπο. Σπανίως όμως το λέμε.
72. Γιατί τα πιο απίστευτα είναι κι ελληνικά. Είναι απίστευτο το ότι εξακολουθεί να υπάρχει η χώρα...
73. Γιατί κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και δε νιώθουμε ότι είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη. Σωστό.
74. Γιατί σουβλάκι, σουτζουκάκι και λοιπές ελαφριές γεύσεις είναι η αδυναμία μας, δυστυχώς...
75. Γιατί είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας ενώ για το παρόν μας ντρεπόμαστε. Όσο για το μέλλον μας... δυσοίωνο.
76. Γιατί δεν πάμε για ύπνο με τις κότες αλλά το ξημερώνουμε διασκεδάζοντας με γυναίκες – κότες (ή γλάστρες).
77. Γιατί ακόμη και το πιο μικρό ξωκλήσι μας λούζεται από φως και δεν πιάνεται η ψυχή μας απ' τη σκοτινίλα του βιτρώ... σωστό
78. Γιατί τα λέμε έξω απ' τα δόντια. Από διπλωματία μηδέν...
79. Γιατί ξέρουμε να «κλέβουμε» αλλά και να μην «καρφώνουμε» αυτόν που «κλέβει» στις εξετάσεις. Ο Αλαβάνος το έγραψε αυτό?
80. Γιατί έχουμε πάντα μια λύση -έστω και πλάγια- σε όλα και μετά γκρινιάζουμε που οι νόμοι μας έχουν μόνο παραθυράκια (μερικές φορές μεγάλα σαν πόρτες).
81. Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα δεκαοκτώ. Και μας φέρονται σαν 15χρονα ακόμη και στα πενήντα μας.
82. Γιατί είμαστε των άκρων και δεν το παραδεχόμαστε ποτέ.
83. Γιατί την κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε για χιούμορ «τραγουδάμε και γελάμε, για να λεν πως δεν πεινάμε».
84. Γιατί το αντιπροσωπευτικότερο ελληνικό σύνθημα είναι: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» και είδαμε όλοι πού κατέληξε αυτή που το πρωτοείπε...
85. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ και εδώ έπαθαν τροχαίο με την μοτοσυκλέτα του Χ. Τζέκου.
86. Γιατί όταν θέλουμε να λιαστούμε, έχουμε αμμουδιά και θάλασσα, δεν ξεχυνόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια. Πού να βρεις άλλωστε γρασίδι ή πρασινάδα στις πόλεις μας, για συντριβάνια δεν έχουμε παράπονο, φρόντισε ο Αβραμό...
87. Γιατί βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο κι όχι μολυβί. Σωστό.
88. Γιατί εδώ που ζούμε όλο το χρόνο, ο ξένος το έχει σκοπό ζωής να έρθει μία εβδομάδα. Ας μπορούσα εγώ να πάω να ζήσω στο εξωτερικό, και δεν θα ερχόμουν ούτε για μια εβδομάδα. Μήπως να ζήταγα μετάθεση στο Βερολίνο?
89. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους που ζουν με δανεικά χρήματα.
90. Γιατί είχαμε μάγκες προγόνους που πρόλαβαν και έφυγαν νωρίς.
91. Γιατί ξέρουμε τι θα πει κέφι και του δίνουμε και καταλαβαίνει...
92. Γιατί μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες ...αλλά ποιοι μιλούν καλά τα ελληνικά; Ούτε καν οι έλληνες... δες ειδήσεις μία (οποιαδήποτε) μέρα και θα καταλάβεις...
93. Γιατί πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε περισσότερο από όλους, όπως προανέφερα, μάλλον τύχη είναι αυτό...
94. Γιατί εμείς γράφουμε την Ιλιάδα και οι ξένοι την κάνουν έργο χιλιάδες χρόνια μετά, και βάζουν το Brad Pitt να παίξει τον Αχιλλέα... Για όνομα!
95. Γιατί το τζατζίκι, το σουβλάκι, η μαγκιά και το φιλότιμο είναι ελληνικά. Πιάσε ένα με απ’ όλα, χωρίς κρεμμύδι...
96. Γιατί μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκα «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο»
97. Γιατί ενώ έχουμε μικρή χώρα, έχουμε μεγάλη καρδιά. Μήπως να μας δει ένας καρδιολόγος?
98. Γιατί το δικό μας μοντέλο ζωής έχει πολλέεεεεεες καμπύλες. «Καλώς τα, τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» (διά στόματος Άννας Καλουτά από την ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο»).
99. Γιατί η μάνα μου κάθε Αύγουστο απλώνει τραχανά, οι μανάδες των άλλων τι απλώνουν? Τί σύμπτωση, και η δική μου τραχανά απλώνει τον Αύγουστο!!!
100. Γιατί το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν ελληνικό. Αυτοί που το είπαν είχαν πολύ σοβαρούς λόγους. Ποιό είναι το σύνθημα των σύγχρονων Ελλήνων άραγε?

Είπατε τίποτα τώρα ?? Ξαναδιαβάστε από την αρχή !!