2.10.07

Η δύναμη της αλλαγής και της άρνησης της αλλαγής

Αυτό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες. Υπάρχουν δύο δυνάμεις : Η δύναμη της αλλαγής και η δύναμη της άρνησης της αλλαγής. Το πρόβλημα είναι ότι: Η δύναμη της άρνησης της αλλαγής, είναι δυνατότερη από τη δύναμη της αλλαγής.

Στις ακτές της Καλιφόρνια, οι ψαράδες ψαρεύουν τόνους, τα μεγάλα αυτά ψάρια. Εκεί μαζεύονται πελεκάνοι, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα έβρισκαν φαγητό από τους ψαράδες και ποτέ δεν χρειάστηκε οι ίδιοι να αναζητήσουν την τροφή τους. Όταν πριν κάποια χρόνια σταµάτησε το ψάρεμα του τόνου στις ακτές αυτές, πολλοί από τους πελεκάνους πέθαναν από ασιτία, διότι δεν ήταν εξοικειωμένοι στο να βρίσκουν μόνοι τους την τροφή τους, παρόλο που η θάλασσα εκεί είναι πλούσια σε πολλά είδη ψαριών. Οι ντόπιοι, με τις κινητοποιήσεις παραγόντων της περιοχής, έφεραν μερικούς πελεκάνους από τη Φλόριντα. Οι πελεκάνοι αυτοί είχαν μάθει να βρίσκουν την τροφή τους μόνοι τους. Με τον τρόπο αυτό, οι πελεκάνοι της Καλιφόρνια άρχισαν να εξοικειώνονται με την ιδέα και τους νέους τρόπους αναζήτησης τροφής, παρά το γεγονός ότι είχαν συνηθίσει να το βρίσκουν έτοιμο.

Δεν θα ξεχάσω, πριν από καιρό που όλα τα μεταφορικά μέσα της χώρας απεργούσαν, περνούσα με το αυτοκίνητό μου και παρατηρούσα ότι σε πολλές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, υπήρχε κόσμος που περίμενε. Η ασφάλεια του γνώριμου και του οικείου, έστω κι αν αυτό κάποιες φορές είναι νεκρό, ανύπαρκτο ή άχρηστο, δίνει πάντοτε στον άνθρωπο την ψευδαίσθηση της σιγουριάς.

Κάποιος μου είπε κάποτε : «Αν δεν σου αρέσει εδώ που βρίσκεσαι, άλλαξέ το. Ευτυχώς δεν είσαι δέντρο! Μόνο τα δέντρα δεν μπορούν να αλλάξουν. Εσύ μπορείς!»

Από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη «Η Τέχνη της Αυτοπεποίθησης, στη ζωή και τις πωλήσεις»