14.9.07

Φωτεινή Πιπιλή (Α' Αθήνας): ένα σταυρό τον αξίζει (αν μη τι άλλο...)

Ψηφίζω στην Α’ Αθήνας. Ως προς το «ποιο κόμμα θα ψηφίσω την Κυριακή» δεν τίθεται ερώτημα, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι οι θέσεις και απόψεις που πρεσβεύω συμπίπτουν σε πολλά με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας (και σε τελική ανάλυση ακόμα και αν είχε μία τύχη η πρόταση Παπανδρέου, η επάνοδος Λαλιώτη και Σημίτη την έκανε να ατυχήσει παντελώς).

Συζητούσα προ ημερών με κάποιο φίλο, περί υποψηφίων και για το που αξίζει να βάλει κανείς σταυρό προτίμησης. Για κάποιο λόγο που δεν έχω ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου, η Φωτεινή Πιπιλή δεν «έπαιζε στα πλάνα μου» παρ’ όλες τις περί αντιθέτου παραινέσεις διαφόρων.

Θες ότι την έχω συνδέσει με τον Δήμο και όχι με μεγαλύτερα πράγματα, θες ότι κάποια από τα ραδιοφωνικά της «χρονικά» δεν με έβρισκαν σύμφωνο... ώσπου στο e-mail μου «σκάει» μήνυμα φίλου με ένα link και το σχόλιο «κάνε κλικ και διάβασε, να καταλάβεις γιατί αξίζει τουλάχιστον ένα σταυρό, ξέρει να γράφει και να μιλάει και λέει αυτά που πιστεύει»...

Το link οδηγούσε στο blog της κας Πιπιλή όπου αναδημοσίευε άρθρο της στην εφημερίδα «Αξία» πριν τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Έγραφε μάλιστα η ίδια: «Διαβάστε τι έγραφα σε ανύποπτο χρόνο πριν από τις πυρκαγιές σε Ηλεία Αρκαδία και Εύβοια. Το έγραψα Πέμπτη 23 Αυγούστου, το έστειλα αμέσως στην εφημερίδα Αξία η οποία κυκλοφορησε το Σάββατο 25 Αυγούστου.Τραγική συγκυρία η καταστροφή άρχισε Παρασκευή πρωί».

Αναδημοσιεύω εδώ το άρθρο όπως το βρήκα στο blog της κας Πιπιλή
Τίτλος: Η συν-ευθύνη, η καλύτερη πυρόσβεση.

Η προεκλογική περίοδος, όπως ήταν φυσικό, απέστειλε στις καλένδες την όποια συζήτηση, τον όποιο σχεδιασμό μέτρων αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τα φυσικά επακόλουθα -οι πλημμύρες -θα δώσουν τη δυνατότητα στα κανάλια και τις εφημερίδες για ένα οικολογικό «διάλειμμα» Όπου θα ξαναδούμε αλλόφρονες πολίτες να χτυπιούνται για το άτιμο το κράτος που τους άφησε απροστάτευτους. Γνωστοί τηλεπαραθυράτοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης θα απαιτούν να παραιτηθεί ο αρμόδιος Υπουργός. Στελέχη του Κυβερνητικού κόμματος που θα ομιλούν περί ικανοποιητικής κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού και περί αδάμαστων καιρικών φαινομένων.

Στη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας στη Πάρνηθα, στην Αιγιαλεία, στην Πεντέλη, στην Πολιτεία, κανείς δεν τόλμησε να πει τα αυτονόητα “Κυρίες και Κύριοι θα καιγόμαστε όσο κρυβόμαστε πίσω από την νοοτροπία ‘ότι για όλα φταίει το κράτος και ο Υπουργός” απεμπολώντας το δικαίωμα του πολίτη στη διοργάνωση της ίδιας του της καθημερινότητας.

Η αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας, πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια με έναν επιφανειακό τρόπο, οι δε επιλογές των πολιτών στις Νομαρχιακές και Δημαρχιακές εκλογές δυστυχώς, δεν έχουν ,πάντα, ως κριτήριο την ικανότητα και την εμπειρία των επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Όπως φάνηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις περισσότερες περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε απροετοίμαστη .

Το γελοίο στην ιστορία είναι ότι, δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος δήμος στην περιφέρεια, που να μην έχει προγραμματίσει από την αρχή κάθε νέου χρόνου, πολυδάπανες μουσικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, πού να μην ξοδεύει χρήματα για αμφίβολης αισθητικής Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις ,ενώ δίπλα στα δάση τους καπνίζουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές τους.

Και ας κατέβουμε στο επίπεδο του πολίτη, του κτηνοτρόφου, του αγρότη, που ποτέ δεν παίρνουν στον βαθμό που τους αντιστοιχούν τα αυτονόητα μέτρα για την προστασία της ατομικής περιουσίας αλλά και των ζωντανών τους. Δεν μπορείς να έχεις 500 και 800 πρόβατα σε μαντρί κάτω από τα πεύκα σε απομακρυσμένη περιοχή και να τα αφήνεις απροστάτευτα χωρίς να παίρνεις τα αυτονόητα μέτρα: δεξαμενή νερού με πιεστικό και γεννήτρια με πετρέλαιο ή βενζίνη, απόλυτος καθαρισμός από ξερόχορτα και σκουπιδαριό πέριξ του μαντριού. Δεν μπορείς να έχεις μεγάλης ιπποδύναμης τζιπ για τις εκδρομές το σαββατοκύριακο και για τα τυχόν χιόνια στα Βόρεια Προάστια που μένεις και να μην έχεις συνδέσει το νερό της πισίνας σου με σωλήνες που θα βοηθήσουν εσένα τον ίδιο να προστατεύσεις πρώτος την περιουσία σου.

Έως πρότινος, λέγαμε ειρωνικά, σχολιάζοντας τον τρόπο που οδηγούν οι σύγχρονοι Έλληνες ότι, ο καθένας μας θέλει τον προσωπικό του τροχονόμο να τον βάζει σε τάξη και σειρά. Και τώρα είδαμε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην αγανάκτησή τους οι πληγέντες να απαιτούν « το προσωπικό τους» πυροσβεστικό αεροπλάνο. Όταν θα αλλάξει η αντίληψη ότι για όλα φταίει ο Υπουργός και θα αναλάβει ο καθένας σε ατομικό επίπεδο την ευθύνη του για την προστασία του περιβάλλοντος, θα κάνει και η χώρα μας ένα βήμα πιο μεγάλο για να πλησιάσει την ευρωπαϊκή την εικόνα.

Ευχαριστώ κα Πιπιλή, γιατί μου δείξατε ότι μετράτε. Κερδίσατε έναν σταυρό, δεν ξέρω πόσο πολύτιμος θα σας είναι, πάντως περιμένω να ακούσω τη φωνή σας το ίδιο καθάρια και δυνατή στη νέα Βουλή. Καλή εκλογή !!